24 Οκτωβρίου 2014

ΤΑΜΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 2014


Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου το βράδυ διεξάχθηκε άσκηση της ΛΕΦΕΔ Αττικής με την ονομασία ΤΑΜΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ σε αντικείμενα πεζικού. Στην άσκηση έλαβαν μέρος και μέλη της ΠΕΝΕΦΥΟ, της ΣΕΕΠ και της ΛΕΦΕΔ Τριπόλεως.

Οι έφεδροι συγκεντρώθηκαν σε χώρο όπου σχηματίστηκε επιστρατευόμενη διμοιρία πεζικού ως μέρος ευρύτερου σχηματισμού που ενεργούσε στην Α’ γραμμή ενάντια σε εχθρική δύναμη.
Σύμφωνα με το σενάριο στη περιοχή υπήρχαν δύο φίλια τάγματα πεζικού και είχαν να αντιμετωπίσουν εχθρική δύναμη διλοχίας.


Στη διμοιρία δόθηκαν συντεταγμένες για δρομολόγιο προς το Χώρο Διασποράς κοντά στον ΠΟΤ. Σκοπός ήταν η σωστή νυχτερινή κίνηση εκτός δρόμων με πειθαρχία ήχου και φωτός και με νυχτερινό προσανατολισμό.
Μετά από 1,5 ώρα περπάτημα και απόσταση 5,5 χλμ η διμοιρία έφτασε στο προκαθορισμένο σημείο όπου κλήθηκε άμεσα να δημιουργήσει αμυντικές θέσεις και κατασκήνωση.



Οι έφεδροι έπρεπε να οργανώσουν αμυντικές οχυρώσεις που να παρέχουν κάλυψη, απόκρυψη και παραλλαγή, να στήσουν πρόχειρο ναρκοπέδιο κατά προσωπικού, να στήσουν καταυλισμό και εν συνεχεία να μείνει το 50% της δύναμης επιφυλακή και το υπόλοιπο ανάπαυση.


Στις 01:10 η διμοιρία δέχτηκε κρούση από εχθρική δύναμη.
Όλοι οι ασκούμενοι επάνδρωσαν τις αμυντικές θέσεις τους και ενώ οι ομαδάρχες έπρεπε να κατευθύνουν σωστά τα πυρά τόσο των τυφεκιοφόρων όσο και των πολυβολητών, ο διμοιρίτης καλούσε για πυρά υποστήριξης στη τοποθεσία.


Μετά την απόκρουση της εχθρικής ενέργειας δόθηκε διαταγή να μεταβεί μεγάλο μέρος της δύναμης σε συγκεκριμένο χώρο που αποτελούσε προκεχωρημένο σταθμό διοίκησης του εχθρού και να το καταλάβει.
Αφήνοντας ένα κλιμάκιο εφέδρων να φυλάει την τοποθεσία, η υπόλοιπη δύναμη κινήθηκε τακτικά και αθόρυβα εκτός δρόμου προς τον ΑΝΣΚ. 



Φτάνοντας το τμήμα κοντά στο στόχο ο ανιχνευτής μαζί με τον διμοιρίτη εκτέλεσαν αναγνώριση της περιοχής και εν συνεχεία μαζί με τους ομαδάρχες κατέστρωσαν το σχέδιο επίθεσης. Το σχέδιο προέβλεπε δύο ομάδες να παρέχουν πυρά κάλυψης και η τρίτη ομάδα να εκτελέσει κρούση με σκοπό την κατάληψη του κτηρίου.

Η επίθεση ήταν πετυχημένη αλλά υπήρξαν δύο τραυματίες (βάση σεναρίου) όπου οι έφεδροι medic κλήθηκαν να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Tαυτόχρονα έπρεπε να γίνει ασφάλιση της περιοχής και έρευνα για έγγραφα ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο θα υπήρχε στο χώρο.



Ήταν ήδη 04:30 το πρωί της Κυριακής όταν δόθηκε η διαταγή να επιστρέψουν στο Χώρο Διασποράς. Πάλι με τακτική κίνηση η διμοιρία προσέγγισε το χώρο διασποράς όπου μετά την αναγνώριση του χώρου και την ανταλλαγή συνθηματικών επανήλθε στις θέσεις της στις 05:15.

Σκοπός της άσκησης ήταν να δούνε οι έφεδροι τις δυνατότητές τους και τις δυσκολίες στον νυχτερινό αγώνα πεζικού, κάτι που αν γίνει σύρραξη σίγουρα θα κληθούν να εφαρμόσουν. Να δούμε τα λάθη μας και με την επαναλαμβανόμενη τριβή να τα διορθώσουμε.


Η ΤΑΜΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των 3 πεζοναυτών που χάθηκαν άδοξα πριν λίγες μέρες στο Βόλο
• ΕΠΟΠ Λχια ΠΖ Ορφανίδη Γεώργιο
• ΕΠΟΠ Λχια Μεζάλα Αναστάσιο
• Δνεα ΠΝ Ανδρικόπουλος Φώτιος


Αιωνία τους η μνήμη.